top of page
Ara
  • Yazarın fotoÄŸrafıY. Mim. ÇiÄŸdem Yılmaz

Kapadokya'da mimari tasarım ve restorasyon anlayışında en önemli kriter nedir?

Kapadokya Dünyada doğal çevre karakterine en uyumlu mekanları yaratarak, geçmişte bu çevreden en iyi şekilde faydalanan toplulukların bulunduğu söylenebilir. Ancak günümüzde Ülke genelinde ve Kapadokya'da olduğu gibi tarımı bu toplumun terkedişiyle, bu anlayış "turizm amaçlı kullanılan mekanların" artmasına neden olmuştur. Tarımın özellikle Kapadokya bölgesinde azalması, doğal güzelliği ve bu güzel doğadan faydanılan doğal yaşamın terkedilmesiyle, özgün mimari karakterlerin hızla yok edilişine tanık olmaktayız. Bu gerçekleştirken yerel halkın geçim kaynağı sadece turizmin olamayacağı bununla birlikte Kapadokya'nın dünya tarihine örnek olabilecek geliştirdiği tarım anlayışını yitirmeden gerçekleştirmesi, "Çevre koruma bilincinin gelecek kuşaklara aktarılması ve Kapadokya'nın doğal ve yapay çevresiyle bir bütün olarak korunması için oldukça önemlidir.

Sonuç olarak Kapadokya Dünya'da sosyo-kültürel çevrenin, doğal çevreye mükemmel bir uyumla yarattığı yaşam biçimlerinin en örnek simgesi olması nedeniyle, bu değerlerinin korunması ve yeni yaşam koşullarının bu doğrultuda oluşturulması mimari tasarım ve restorasyonda en önemli kriter olmalıdır. Modern mimariyi vurgulamak böylesine doğanın Dünyaya açıldığı mükemmel harmoniye ve gelecek kuşaklara aktarılan büyüy tasarım zaafiyetlerinden biri olacaktır.


34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

What’s coming up

Create a blog post subtitle that summarizes your post in a few short, punchy sentences and entices your audience to continue reading. Welcome to your blog post. Use this space to connect with your rea

bottom of page